Przepis na mleko migdałowe domowej roboty

 Zrób sobie doskonałe ajurwedyjskie mleko z migdałów blanszowanych.

Przepis na zrobienie domowego mlaka z migdałów blanszowanych


Roślinne, orzechowe mleka do świątecznych wypieków, albo do naszej kawki. Dzisiaj czas na bardzo prosty i szybki przepis na domowe mleko z blanszowanych migdałów.

  Kochani! Przed nami, dzisiaj, najprostszy przepis świata na migdałowe mleko. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, na które część z nas będzie pieczołowicie przygotowywać wegańskie specjały. Grudzień, to również czas, gdy nasza energia mocno spada. Czujemy się senni, łatwiej i częściej ulegamy pokusie sięgania po słodycze. Pijemy więcej napojów pobudzających, zwłaszcza kawy z kofeiną, które Ajurweda zaleca eliminować, albo znacznie ograniczać. Mniej słońca, więcej pochmurnych, ciemnych dni. Jak osłodzić sobie końcówkę grudnia ograniczając słodycze, kawę, oraz inne dostępne pobudzacze? Praktykuj jogę, pij macchiato kurkumowe z cynamonem. Zamiast kawy wybierz zieloną herbatę Senchę Matchę, albo żeń-szeń. Do gorących napojów z kurkumą, warto dodawać domowe mleko migdałowe. Prze przetarciu całości przez sito, migdałowy osad wykorzystuję do wypieków świątecznych ciasteczek, albo robię słodką pastę na kanapki. Można zjeść ją od razu, albo dodać do gęstej, gorzkiej czekolady na deser. 


Domowe mleko migdałowe cały przepis:

Robimy 0,5 l mleka - uwaga, będzie gęste!

  • 2 szklanki wody
  • ok 1 szklanki blanszowanych migdałów 
  • Migdały moczymy od 4 do maks 8h w wodzie o temperaturze pokojowej, szatkujemy na desce i mielimy z blenderze z odrobina wody.
  • Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wlej resztę (2 szklanki) wody do blendera i zmiel na gładko.
  • Odsącz przez sitko miazgę migdałową, przelewając mleko do butelki.
  • Miazgę wykorzystuj do wypieków, deserów, jako pastę na kanapkę. 
  • Mleko jest gotowe do wypicia.
  • Jeśli chcesz zrobić więcej mleka., to stosuj proporcje: 1 l - 4 szklanki wody, 2 szklanki migdałów blanszowanych (bez brązowej skórki); 1,5 l - 6 szklanek wody na 3 szklanki migdałów.
miseczka z midgałami

proces robienia domowego mleka migdałowego namaczanie m

domowe mlako migdałowe poszatkowane migdały po namoczeniu

migdały blendowane w blenderze

Po zblendowaniu przecieramy migdały przez sito

Migdaływa pulpa po oddzieleniu mleka od resztek zblendowanych migdałów

gotowe mleko z migdałów

Mleko migdałowe



Przepis na cynamonowe mleko migdałowe na poprawę zimowego nastroju.

 Rozgrzewa w chłodne dni. Cynamon jest antywirusowy i antybakteryjny, czyli wspomaga kurację kataru, przeziębień, działa dobrze na nasza odporność. 1/4 łyżeczki zmielonej kory cynamonu, gotujemy z 250-400ml mleka migdałowego, aż zacznie parować. Można dodać 1-3 ziarna kardamonu. Odstawiamy. Ewentualnie przelewamy przez sitko oddzielając od resztek kory cynamonu, i wypijamy na ciepło o każdej porze dnia. Znakomity zamienni gorącej czekolady, albo kakao, dla osób będących na diecie redukcyjnej, oraz dla smakoszów potraw ograniczających nadmiar cukru i tłuszczu w swoim jadłospisie. Cudowny pomysł na deser dla dzieci, tutaj do mleka dodajemy dowolne płatki: jaglane, owsiane, ewentualnie ryż. Więcej ajurwedyjskich kuchennych przepisów na mojej stronie: klik . Gorąco polecam:-). Zawsze możesz dodawać mleko migdałowe do swojego kurkumowego macchiato.

 

Kurkumowe i cynamonowe mleko na bazie mleka roślinnego oraz migdałowego


Ajurwedyjski obiad z ryżem, jabłkiem, selerem, cynamonem oraz pulpą migdałową

 

  • Ryż gotujemy
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Posmaruj dobrze żaroodporne naczynie olejem
  • Obierz 3 jabłka i połowę selera i utrzyj
  • Blanszuj jabłka i seler na patelni na oleju roślinnym
  • Dodaj cynamon, opcjonalnie jakiś słodzik (ksylitol, erytrol, cukier brązowy dla podkręcenia smaku szarlotki)
  • Przygotuj pulpę (miąższ) z migdałów, który został po produkcji mleka migdałowego.
  • Wyłóż ryż w żaroodpornym naczyniu przekładając go warstwami jabłka i selera, oraz pulpy migdałowej
  • Zapikaj jeszcze w 180 stopniach od 20-30 minut


Pomysł na ryżowo jabłkową zapiekankę z pozostałym po wytwarzaniu mleka miąższu migdałowym


Domowe mleko migdałowe doskonale nadaje się do naszego kurkumowego macchiato, jako dodatek do kaw oraz herbat (bawarka). Smacznego!

kawa z mlekiem migdałowym


Komentarze

Popularne posty