Słodkie szaleństwa z domowymi przepisami na Tłusty Czwartek
Jak zrobić dobre słodycze w domu? Garść przepisów własnych.
Zafunduj rodzinie przyjazny tłusty czwartek z domowymi wypiekami bez konserwantów.
Wersje wegańskie i wegetariańskie.
Kruche, kokosowe ciastka
- wegańska / wegetariańska
- 200 g wiórków kokosowych bio namaczamy i miksujemy na gładką masę z odrobina śmietanki wegańskiej.
- Do sporej miski wrzucamy kokosową pulpę.
- Dodajemy 1,5 łyżeczki babki płesznik (wersja wegańska zamiast 3 żółtek jaj). Jeśli jesteś uczulony na babkę - wersja wegetariańska - z 3 żółtkami jajek.
- 1/2 szklanki czegoś do posłodzenia. Ja użyłam zmielonego cukru brązowego, Ty możesz go zastąpić kokosowym. Uwaga, dozwolona ilość ksylitolu w codziennym spożyciu to 2 łyżki. Musisz go dopełnić np. cukrem kokosowym do 1.2 szklanki. Dodaj ziarna wanilii do smaku.
- Miksujemy wszystko w misce.
- Potem dodajemy 2 szklanki maki.
- Ja zastosowałam 1 szklankę tortowej (nie jestem uczulona na gluten) i 1 ryżowej. Miksuj masę. Ciasto nie może być za miękkie i lejące. Czasami trzeba dodać jeszcze 1/2 szklanki, albo prawie całą, mąki by ulepić z ciasta kulę. Możesz zagęścić ciasto mąką kokosową, łubinową, albo dodać jeszcze tortowej. Tutaj miksuję ciasto "na oko". Jeśli jest za rzadki, dosypuję jeszcze trochę mąki i cały czas urabiam kulę.
- Potem wsadzamy kulę z ciasta do lodówki na przynajmniej godzinę. Jeśli używasz mąk ryżowych i kokosowych, być może Twoja kula ciasta będzie po tym czasie nadal za miękka na rozwałkowanie. Aby była twardsza, wsadzamy ją na 5-15 minut do zamrażarki, i sprawdzamy co chwilę, czy już się zestaliła. Nie może być za twarda, bo ciasto popęka zamiast się rozwałkować.
- Rozwałkowuję ciasto na grubość ok 2 mm wszędzie. Wykrawam ciastka.
- Nagrzewam piekarnik (góra - dół) do 180 stopni. Piekę ciasteczka do 20 minut cały czas sprawdzając by się prze przypaliły za bardzo od spodu, albo od góry.
- Jeśli są jeszcze surowe i lepkie, warto zostawić je w gorącym piekarniku na moment (wyłącz już grzanie, puść nawiew na chwilę, cały czas pilnujesz aby się nie spaliły). Muszą być u góry delikatnie złociste.
Domowe czekoladki kokosanki
- wegańskie
- Roztop 2 gorzkie czekolady dobrej jakości o zawartości 80-90% kakao, w kipieli wodnej (dodaj odrobinę wegańskiej śmietanki jeśli masa jest za gęsta i lepi się do garnka nie dając się przelać do foremek.
- Zrób masę z wiórków kokosowych namaczając je delikatnie w ciepłej wodzie ok. godziny.
- Do masy kokosowej dodaj roztopiony syrop ryżowy - niewiele, tak aby zlepić wiórki.
- Wyłóż wiórki do foremek i zalej gorącą, roztopiona masą czekoladową.
- Po ostygnięciu wstaw do lodówki na ok. 6h.
- Zjedz w ciągu 3 dni, przechowuj w lodówce.
Więcej przepisów na mleka roślinne tutaj .
Smacznego łasuchy!
Namaste:-)
Komentarze
Prześlij komentarz