Słodkie szaleństwa z domowymi przepisami na Tłusty Czwartek

 Jak zrobić dobre słodycze w domu? Garść przepisów własnych.


Zafunduj rodzinie przyjazny tłusty czwartek z domowymi wypiekami bez konserwantów.
Wersje wegańskie i wegetariańskie.


Przepis na domowe słodycze


Kruche, kokosowe ciastka


  • wegańska / wegetariańska

Kokosowe kruche ciastka

  1. 200 g wiórków kokosowych bio namaczamy i miksujemy na gładką masę z odrobina śmietanki wegańskiej.
  2. Do sporej miski wrzucamy kokosową pulpę.
  3. Dodajemy 1,5 łyżeczki babki płesznik (wersja wegańska zamiast 3 żółtek jaj). Jeśli jesteś uczulony na babkę - wersja wegetariańska - z 3 żółtkami jajek.
  4. 1/2 szklanki czegoś do posłodzenia. Ja użyłam zmielonego cukru brązowego, Ty możesz go zastąpić kokosowym. Uwaga, dozwolona ilość ksylitolu w codziennym spożyciu to 2 łyżki. Musisz go dopełnić np. cukrem kokosowym do 1.2 szklanki. Dodaj ziarna wanilii do smaku. 
  5. Miksujemy wszystko w misce.
  6. Potem dodajemy 2 szklanki maki.
  7. Ja zastosowałam 1 szklankę tortowej (nie jestem uczulona na gluten) i 1 ryżowej. Miksuj masę. Ciasto nie może być za miękkie i lejące. Czasami trzeba dodać jeszcze 1/2 szklanki, albo prawie całą, mąki by ulepić z ciasta kulę. Możesz zagęścić ciasto mąką kokosową, łubinową, albo dodać jeszcze tortowej. Tutaj miksuję ciasto "na oko". Jeśli jest za rzadki, dosypuję jeszcze trochę mąki i cały czas urabiam kulę.
  8. Potem wsadzamy kulę z ciasta do lodówki na przynajmniej godzinę. Jeśli używasz mąk ryżowych i kokosowych, być może Twoja kula ciasta będzie po tym czasie nadal za miękka na rozwałkowanie. Aby była twardsza, wsadzamy ją na 5-15 minut do zamrażarki, i sprawdzamy co chwilę, czy już się zestaliła. Nie może być za twarda, bo ciasto popęka zamiast się rozwałkować.
  9. Rozwałkowuję ciasto na grubość ok 2 mm wszędzie. Wykrawam ciastka.
  10. Nagrzewam piekarnik (góra - dół) do 180 stopni. Piekę ciasteczka do 20 minut cały czas sprawdzając by się prze przypaliły za bardzo od spodu, albo od góry.
  11. Jeśli są jeszcze surowe i lepkie, warto zostawić je w gorącym piekarniku na moment (wyłącz już grzanie, puść nawiew na chwilę, cały czas pilnujesz aby się nie spaliły). Muszą być u góry delikatnie złociste.


wiórki kokosowe i mąka ryżowa

Wiórki kokosowe BIO

Składniki na kokosowe ciastka

Wegańska śmietanka Alpro owies

Proces miksowania ciasta na kokosanki

Stolnicę i wałek zawsze posyp mąką ciasto się nie przyklei

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi


Domowe czekoladki kokosanki

  • wegańskie

Domowe wegańskie czekoladki


  • Roztop 2 gorzkie czekolady dobrej jakości o zawartości 80-90% kakao, w kipieli wodnej (dodaj odrobinę wegańskiej śmietanki jeśli masa jest za gęsta i lepi się do garnka nie dając się przelać do foremek.
  • Zrób masę z wiórków kokosowych namaczając je delikatnie w ciepłej wodzie ok. godziny. 
  • Do masy kokosowej dodaj roztopiony syrop ryżowy - niewiele, tak aby zlepić wiórki.
  • Wyłóż wiórki do foremek i zalej gorącą, roztopiona masą czekoladową.
  • Po ostygnięciu wstaw do lodówki na ok. 6h. 
  • Zjedz w ciągu 3 dni, przechowuj w lodówce.

 Więcej przepisów na mleka roślinne tutaj .

Domowe czekoladki z wiórkami kokosowymi

Wiórki kokosowe

Czekolada do domowych wypieków

Topienie czekolady w łaźni wodnej

Wegańska śmietanka

Wypełnianie foremek rozpuszczona czekoladą


Smacznego łasuchy!

Namaste:-)

Komentarze