Ashwagandha. Przeciwstresowe działanie w ajurwedyjskiej terapii domowej.
Zastosowanie indyjskiego żeń-szenia w stanach osłabienia odporności, nerwicy, bezsenności, oraz przywracania równowagi hormonalnej.
źródło: Andy HYD, https://unsplash.com/photos/yigN2VDnUpI
Czym jest Ashwagandha? Withania somnifera, potocznie nazywana żeń-szeniem indyjskim, jest rośliną z rodziny psiankowatych. Rośnie w Indiach, na Sri Lance, Azji, Afryce, nawet w południowej Europie. Stosowana w medycynie ajurwedyjskiej w starożytności jako zioło wspomagające odporność organizmu ludzkiego, uspokajające w stanach nerwowego pobudzenia, ale też dodające witalnej energii w gorszych okresach roku.
Na co konkretnie pomaga Ashwagandha?
Roślina posiada bardzo dużo substancji aktywnych biologicznie, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego w naszym organizmie. Składniki te to:
- witanolidy, które charakteryzując się silnymi właściwościami antynowotworowymi i antybakteryjne;
- glikowitanolidy pomagające w budowaniu odporności organizmu oraz wykazujące właściwości uspokajające (działają na nasz mózg).
Indyjski żeń-szeń pomaga utrzymać dobrą koncentrację, przeciwdziałając "zamuleniu", zmęczeniu umysłowemu, podczas okresów intensywnej nauki, kreatywnej pracy umysłowej. W ajurwedyjskim ziele znajdziemy również:
- saponiny, flawonoidy, alkaloidy, antyutleniacze, aminokwasy, witaminy A, D, C; żelazo, wapń.
Z badań naukowych wynika, że ashwagandha niweluje uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego. Zmniejsza
guzki i cysty (w leczeniu nowotworów, albo profilaktyce), wzmacnia efektywność działania komórek NK likwidujących
wirusy i bakterie w naszych organizmach (wspomagając leczenie zapaleń, przeziębień, wszelkich infekcji). Roślina wpływa na obniżenie poziomu cukru, łagodzi wszelkie stany zapalne w organizmie, pomaga w budowaniu masy mięśniowej jako suplement w diecie na masę i siłę.
Przeciwskazania do zażywania
Żyjąc według ajurwedyjskich zasad powinniśmy wiedzieć, że nie każdy z nas może przyjmować suplementy diety z ashwagandhą. Oto kilka przykładów przypadków, w których powinniśmy zrezygnować z przyjmowania indyjskiego żeń-szenia.
- Ciąża (rezygnujemy w ogóle, ponieważ większa dawka niż standardowa dzienna - powyżej 5g, powoduje poronienia), karmienie piersią - laktacja;
- stosowanie leków antydepresyjnych, nasennych, uspokajających, przeciwpadaczkowych, obniżających ciśnienie krwi - wszelkie leki na nadciśnienie, przeciwbólowych (konsultacja z lekarzem wskazana zanim włączysz indyjskie zioło do diety, a stosujesz leki w wymienionej grupy).
- Choroby tarczycy - Hashimoto albo, niedoczynność albo nadczynność. Choroby autoimmunologiczne. Alergie, reumatyzm, cukrzyca (uwaga konsultacja z diabetologiem), oraz przewlekłe problemy pokarmowe: refluks, wrzody.
- Objawy niepożądane, które zdarzają się przy przyjmowaniu ashwagandhy są związane z alergiami skórnymi (czerwone podrażnienia, swędzenie, wypryski, pokrzywka), oraz dyskomfortem układu trawiennego: uczucie mdlenia z zawrotami głowy, wymiotowanie, podrażnienia układu trawiennego.
Jaki produkt z Ashwagandhy wybrać i jaką dawkę przyjmować?
Do wyboru mamy dwa, najbardziej popularne rodzaje specyfików z indyjskiego żeń-szenia. Korzeń, który występuje w wersji sproszkowanej, i jest to najbardziej wartościowa część rośliny. Odpowiednią ilość można dosypać sobie do jogurtów, proteinowych smoothies, puddingów, rozpuszczać w herbacie albo wodzie, czy roślinnym mleku. Drugą propozycją będą kapsułki zawierające mocno skoncentrowany wyciąg z korzenia, i przeznaczone do połykania. Należy popić je odpowiednią ilością płynu, a zalecane dawki wyglądają następująco.
- Zalecana jest 1 łyżeczka dziennie, czyli ok 3 g.
- Najlepiej skonsultować dawkę z lekarzem rodzinnym, oraz zrobić wywiad medyczny czy nie mamy żadnych przeciwwskazań.
- Można podzielić ja na 2 dawki.
- Najlepiej rozpuścić suplement w płynie oraz przyjmować go między posiłkami.
Komentarze
Prześlij komentarz