Wegańskie, kruche ciastka z kokosem na Święta

 

 Domowe wypieki, które podbiją serca naszych bliskich!

wegańskie ciasteczka o smaku kokosowym

 Całe wykonanie kruchych ciasteczek z czipsami kokosowymi:

Przepis z mojego Fanpage na Facebooku. ZAJRZYJ po więcej;-).

🍪Moczymy przez 3h kokosowe czipsy BIO, nie konserwowane siarką. Czipsów mamy 100g.
🍪 Miksujemy je na w miarę gładką masę w blenderze, z 3 łyżkami mleka roślinnego, albo śmietanki roślinnej.
🍪W dużej misce mieszamy naszą kokosową pulpę z 2 szklankami mąki torfowej, opcjonalnie ryżowej.
🍪Dodajemy 1 łyżeczkę lepiku wegańskiego. Lepik dowolny. Ja stosuję babkę plesznik z bio sklepu.
🍪1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
🍪Dodajemy pół szklanki zmielonego cukru brązowego (opcjonalnie 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżki lucumy bio, plus reszta zmielony cukier brązowy, tak do pół szklanki wszystkich, słodzików razem.
🍪Ja dodaję jeszcze waliliową pastę do smaku.
Wszystko łączymy mikserem, aż zrobi się dobrze lepiące się, zwarte ciasto, które formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą, i dajemy do lodówki na godzinę.
🍪Nagrzewany piekarnik do 180 stopni.
🍪Po godzinie kulę wyjmujemy i rozwałkowujemy na płaski placek (2-5mm grubości ciasta). Posyp stolnicę mąką, wałek też, żeby ci się ciasto nie lepiło.
🍪 Wycinamy kształtne ciasteczka. Dajemy na papier do pieczenia na blachę. I do piekarnika na 15-20minut, aż się zarumienią ale nie będą surowe. Potem jeszcze odstaw na 10minut ale do miski, którą przykryjesz ręcznikiem bawełnianym, żeby nam ciasteczka za mocno nie stwardniały. I gotowe. 
Zajrzyj na pozostałe przepisy rodem z ajurwedyjskiej kuchni, na moim blogu;-).
Wesołych Świąt!

Komentarze

Popularne posty