Domowe wypieki, które podbiją serca naszych bliskich!
Całe wykonanie kruchych ciasteczek z czipsami kokosowymi:
Przepis z mojego Fanpage na Facebooku. ZAJRZYJ po więcej;-).

Moczymy przez 3h kokosowe czipsy BIO, nie konserwowane siarką. Czipsów mamy 100g.

Miksujemy je na w miarę gładką masę w blenderze, z 3 łyżkami mleka roślinnego, albo śmietanki roślinnej.

W dużej misce mieszamy naszą kokosową pulpę z 2 szklankami mąki torfowej, opcjonalnie ryżowej.

Dodajemy 1 łyżeczkę lepiku wegańskiego. Lepik dowolny. Ja stosuję babkę plesznik z bio sklepu.

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio

Dodajemy pół szklanki zmielonego cukru brązowego (opcjonalnie 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżki lucumy bio, plus reszta zmielony cukier brązowy, tak do pół szklanki wszystkich, słodzików razem.

Ja dodaję jeszcze waliliową pastę do smaku.
Wszystko łączymy mikserem, aż zrobi się dobrze lepiące się, zwarte ciasto, które formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą, i dajemy do lodówki na godzinę.

Nagrzewany piekarnik do 180 stopni.

Po godzinie kulę wyjmujemy i rozwałkowujemy na płaski placek (2-5mm grubości ciasta). Posyp stolnicę mąką, wałek też, żeby ci się ciasto nie lepiło.

Wycinamy kształtne ciasteczka. Dajemy na papier do pieczenia na blachę. I do piekarnika na 15-20minut, aż się zarumienią ale nie będą surowe. Potem jeszcze odstaw na 10minut ale do miski, którą przykryjesz ręcznikiem bawełnianym, żeby nam ciasteczka za mocno nie stwardniały. I gotowe.
Wesołych Świąt!
Komentarze
Prześlij komentarz