Kardamon w kuchni oraz ajurwedyjskiej aromaterapii przeciw zaparciom i na orzeźwienie umysłu

 Pomysły na ręcznie robione świeczki w ramach świątecznych prezentów, oraz kardamonowa woda we wspieraniu grudniowego trawienia.

 

wegańska sojowa świeca z kardamonem



 Szczypta kardamonowych nut zapachowych w naszej aromaterapii, oraz na kuchennym stole.

Szybkimi krokami zbliżają się święta. Coraz więcej gotujemy, oraz jemy. Ciężka, grudniowa pogoda z sennymi dniami, bez śniegu, daje się odczuć. Czas na ajurwedyjskie wspomaganie kardamonem. Dzisiaj kontynuujemy przyjemne, przedświąteczne klimaty. Słodkie zapachy o mocno korzennych nutach. Ajurwedyjski napar na szybsze trawienie dla zimowych łasuchów. Garść przepisów z kardamonem ku polepszeniu nastrojów. Zafunduj sobie momenty radości. Pozwól się uwieść aromatom domowej atmosfery. Zacznij działać z rękodziełem robiąc rodzinie oryginalne upominki pod choinkę.


Właściwości kardamonu:

  • Pomaga przy zaparciach oraz problemach z trawieniem, np. gdy się przejemy, albo w naszym jadłospisie znajdą się bardzo tłuste potrawy. 
  • Jego zapach, w aromaterapii, pobudza produkcję soków trawiennych i wzmacnia apetyt, zwłaszcza w jesienno-zimowej apatii pogodowej.
  •  Charakteryzuje się korzenno-cytrynowym zapachem i smakiem. 
  • Połączenie słodkich i gorzkich nut. Działa delikatnie orzeźwiająco na nasz umysł, poprawiając koncentrację, zwłaszcza w mroczne i senne dni. 
  • Hindusi stosują go do kawy zamiast cukru oraz słodzików. Daje naturalne wrażenie delikatnej słodyczy.


kardamonowe świece sojowe ręcznej roboty


Kardamonowe świece wegańskie na wosku sojowym

Rozkosz dla nosa oraz mózgu

 Robimy "smacznie" pachnący wkład do sojowej, wegańskiej świeczki. Topimy wosk w łaźni wodnej wykonanej z dużego garnka, na którym stawiasz specjalny rondel, przeznaczony do topienia wosku albo czekolady. A potem dodajemy następujące przyprawy kuchenne:

  • pokruszone, zmielone ziarna kardamonu w dużej ilości
  • kilka kawałków kory cynamonu 
  • 3/4 łyżeczki zmielonej, aromatycznej kawy
  • odrobinkę ziaren wanilii Bourbon/ opcjonalnie odrobina waniliowej pasty do pieczenia ciast
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, opcjonalnie pocięty na kawałeczki korzeń kurkumy
  • Zagotuj ta miksturę aż do całkowitego stopienia się wosku sojowego. Przelej do dowolnego słoiczka. Jak się trochę zestali, i wosk zacznie tężeć (zaczyna być biały), wsadź drewniany knot. Gotowe;-). 
  • Domowe świece sojowe roztaczają cudownie ciasteczkowy aromat w Twoim domu, osładzając ponure, grudniowe dni.

 

wegańskie kardamonowe sojowe świece hand made

 

Woda kardamonowa z koprem włoskim i nutą cynamonu

Uczta dla brzucha - lepsze trawienie, przeciwdziałanie zaparciom

Na lepsze trawienie po świątecznych obżarstwach;-). 

  • Do ciepłej wody dodaj łyżeczkę zmielonego kardamonu, lub pokruszonych ziaren.
  •  Daj jeszcze 3/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego oraz kilka kawałków kory cynamonu. 
  • Opcjonalnie, dodaj kilka ziarenek, lub cała gwiazdkę anyżu.
  • Wszystko zagotuj do parującej, gorącej wody. A potem zostaw jeszcze na wolnym ogniu przez 15 minut. Napar przecedź przez sito. Ostudź. Pij zawsze gdy masz problemy z ciężkim żołądkiem. Jeśli jesteś uczulony na któryś składnik, po prostu go zamień rezygnując z niego w naparze.
  • Herbatka doskonale oczyszcza jelita z toksyn, wspomaga trawienie nadmiaru ciężkiego jedzonka. Niweluje zaparcia ułatwiając wypróżnianie się.

 

ajurwedyjska herbatka na zaparcia z kminem i koprem


Komentarze

Popularne posty