Ajurwedyjski napar cynamonowy na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz we wspomaganiu zimowej odporności
Przepis na gorącą wodę cynamonową wspomagającą odporność oraz nasz metabolizm zimą.
Jak działa cynamon w ajurwedyjskiej diecie?
Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Kontroluje nasz nadmierny apetyt (czujesz się syty) niwelując uczucie głody i chęci zjedzenia czegoś słodko-niezdrowego. Cynamon ma działanie antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, czyli pomaga podczas kuracji przeziębień, katarów, wszelkich zakażeń dróg oddechowych. Dlatego warto popijać gorący, ajurwedyjski napar właśnie w przejściowym okresie jesienno-zimowym. To mocny czas dla testowania naszej odporności gdy nadchodzą gwałtowne chłody, pochmurne dni z dużą ilością wilgoci zmieniającej się potem w mróz, a w domach suche powietrze. Często łapiemy jakieś przeziębienia. Ajurwedyjskie typy konstytucyjne odczuwają zgubny wpływ spadku metabolizmu, nadmiernego gromadzenia się toksyn w organizmie, oraz nadmiar śluzu w górnych drogach oddechowych. To mocny czas zwłaszcza dla wszystkich osób posiadających w swoim typie konstytucyjnym dominującą doszę Kapha. Właśnie cynamon będzie tutaj wskazany dla rozgrzania, utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi - jako wspomaganie jesienno-zimowego metabolizmu, oraz osuszanie nadmiaru śluzu (katary, zapalenia oskrzeli).
Kto powinien pić ajurwedyjskie napar cynamonowy?
Osoby często przechodzące wszelkie katary i przeziębienia, odczuwające nadmiar zimna, ale nie uczulone na cynamon. Jogini, którzy cierpią na gromadzenie się nadmiaru toksyn w organizmie, mają problem z trawieniem i zaparciami, wyraźnie przybierają na wadze podczas tych pór roku. Osoby mające tendencje do podjadania między posiłkami, oraz Ci, których mocno ciągnie do słodyczy i nie potrafią sobie ich teraz odmówić. Ten napar będzie idealny aby nie przesadzić z przejadaniem się podczas świąt. Cynamon i kardamon są w ajurwedyjskiej kuchni naszymi "must have".
Cynamon - antybakteryjny i antywirusowy, wspomaga leczenie katarów.
Cynamon - niweluje uczucie ciągłego głodu oraz wzmożonego łaknięcia słodyczy.
Cynamon - wspomaga naszą jesienno-zimową detoksykację organizmu.
Przepis na gorący napar cynamonowy w ajurwedyjskiej kuchni
- Przygotuj 1-2łyżeczki mielonego cynamonu, albo kory cynamonu, którą od razu zmielisz w młynku
- Zagotuj 300-450 ml wody
- Przygotuj 1-2 ziarenka kardamonu i rozkrusz je (dodatkowo nadadzą naparowi lekko cytrynowy aromat)
- Gdy woda się zagotuje, wsyp cynamon i kardamon
- Gotuj ok 8-10 minut
- Odstaw na 15 minut, niech napar naciągnie smakiem cynamonu
- Przelej go przez sitko, które zatrzyma cały osad
- Popijaj w ciągu dnia, ale do godziny 17:00, tak by nie podrażniać za bardzo żołądka przed snem.
Możesz go zabrać ze sobą w termosie do pracy.
Smacznego!
Cały proces tworzenia naparu cynamonowego
Strączki kardamonowe z drobnymi, czarnymi ziarenkami w środku. Trzeba je wyłuskać i rozgnieść by potem dodać do zmielonego cynamonu w rondelku.
Kora cynamonowa przed zmieleniem. Osobiście wole cynamon w takiej postaci gdyż nadaje naparowi niesamowicie intensywny aromat.
Zamiast wyrzucać, wyciągam stary, rodzinny młynek Krupsa. Ma chyba ze 20 lat a jeszcze nieźle działa! Miele w nim cukier brązowy na ciasta, kardamonowe ziarna, goździki, oraz wiele innych przypraw.
Potem wszystko wrzucam do rondla i zalewam zagotowaną w czajniku wodą. Gotuję jeszcze ok 8-10 minut, na chwilę odstawiam i czekam aż napar naciągnie aromatami cynamonu i kardamonu. I przelewam przez sito.
Po odsączeniu tzw."cynamonowych fusów", cały napar wygląda bardzo ładnie, a jego smak jest niezapomniany. Smak podobny do cynamonowej gumy do żucia, czyli słodyczy popularnej kiedyś w latach mojego liceum.
Komentarze
Prześlij komentarz