Ajurwedyjski napar cynamonowy na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz we wspomaganiu zimowej odporności

 Przepis na gorącą wodę cynamonową wspomagającą odporność oraz nasz metabolizm zimą.

 

ajurwedyjska kuchnia napar cynamonowy

 

 Jak działa cynamon w ajurwedyjskiej diecie?

 Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Kontroluje nasz nadmierny apetyt (czujesz się syty) niwelując uczucie głody i chęci zjedzenia czegoś słodko-niezdrowego. Cynamon ma działanie antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, czyli pomaga podczas kuracji przeziębień, katarów, wszelkich zakażeń dróg oddechowych. Dlatego warto popijać gorący, ajurwedyjski napar właśnie w przejściowym okresie jesienno-zimowym. To mocny czas dla testowania naszej odporności gdy nadchodzą gwałtowne chłody, pochmurne dni z dużą ilością wilgoci zmieniającej się potem w mróz, a w domach suche powietrze. Często łapiemy jakieś przeziębienia. Ajurwedyjskie typy konstytucyjne odczuwają zgubny wpływ spadku metabolizmu, nadmiernego gromadzenia się toksyn w organizmie, oraz nadmiar śluzu w górnych drogach oddechowych. To mocny czas zwłaszcza dla wszystkich osób posiadających w swoim typie konstytucyjnym dominującą doszę Kapha. Właśnie cynamon będzie tutaj wskazany dla rozgrzania, utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi - jako wspomaganie jesienno-zimowego metabolizmu, oraz osuszanie nadmiaru śluzu (katary, zapalenia oskrzeli).

 

 Kto powinien pić ajurwedyjskie napar cynamonowy?

 Osoby często przechodzące wszelkie katary i przeziębienia, odczuwające nadmiar zimna, ale nie uczulone na cynamon. Jogini, którzy cierpią na gromadzenie się nadmiaru toksyn w organizmie, mają problem z trawieniem i zaparciami, wyraźnie przybierają na wadze podczas tych pór roku. Osoby mające tendencje do podjadania między posiłkami, oraz Ci, których mocno ciągnie do słodyczy i nie potrafią sobie ich teraz odmówić. Ten napar będzie idealny aby nie przesadzić z przejadaniem się podczas świąt. Cynamon i kardamon są w ajurwedyjskiej kuchni naszymi "must have".

 

 

Cynamon - antybakteryjny i antywirusowy, wspomaga leczenie katarów.

Cynamon - niweluje uczucie ciągłego głodu oraz wzmożonego łaknięcia słodyczy.

Cynamon - wspomaga naszą jesienno-zimową detoksykację organizmu.



Przepis na gorący napar cynamonowy w ajurwedyjskiej kuchni

  • Przygotuj 1-2łyżeczki mielonego cynamonu, albo kory cynamonu, którą od razu zmielisz w młynku
  • Zagotuj 300-450 ml wody
  • Przygotuj 1-2 ziarenka kardamonu i rozkrusz je (dodatkowo nadadzą naparowi lekko cytrynowy aromat)
  • Gdy woda się zagotuje, wsyp cynamon i kardamon
  • Gotuj ok 8-10 minut
  • Odstaw na 15 minut, niech napar naciągnie smakiem cynamonu
  • Przelej go przez sitko, które zatrzyma cały osad
  • Popijaj w ciągu dnia, ale do godziny 17:00, tak by nie podrażniać za bardzo żołądka przed snem.

Możesz go zabrać ze sobą w termosie do pracy. 

Smacznego! 

 

Cały proces tworzenia naparu cynamonowego

Strączki kardamonowe z drobnymi, czarnymi ziarenkami w środku. Trzeba je wyłuskać i rozgnieść by potem dodać do zmielonego cynamonu w rondelku.

strączki kardamonu z ziarenkami w środku

Kora cynamonowa przed zmieleniem. Osobiście wole cynamon w takiej postaci gdyż nadaje naparowi niesamowicie intensywny aromat.

kora cynamonu

Zamiast wyrzucać, wyciągam stary, rodzinny młynek Krupsa. Ma chyba ze 20 lat a jeszcze nieźle działa! Miele w nim cukier brązowy na ciasta, kardamonowe ziarna, goździki, oraz wiele innych przypraw.

kora cynamonu mielona w młynku

Potem wszystko wrzucam do rondla i zalewam zagotowaną w czajniku wodą. Gotuję jeszcze ok 8-10 minut, na chwilę odstawiam i czekam aż napar naciągnie aromatami cynamonu i kardamonu. I przelewam przez sito.

zmielona kora cynamonu

napar cynamonowy przelweany przez sitko by odsączyć zmieloną korę cynamonu

Po odsączeniu tzw."cynamonowych fusów", cały napar wygląda bardzo ładnie, a jego smak jest niezapomniany. Smak podobny do cynamonowej gumy do żucia, czyli słodyczy popularnej kiedyś w latach mojego liceum.

napar gorący cynamonowy według zadas ajurwedy

Komentarze

Popularne posty