Ajurweda na jesień, garść przydatnych przepisów na dobre obiady i przekąski.
Garść szybkich i zdrowych przepisów na jesienne chłody
Pieczone cukinie z farszem
Cukinie myjemy, wydrążamy. Farsz robimy z dowolnej kaszy, wydrążonego miąższu cukinii, marchewek, sosu pomidorowego. Dodajemy przyprawy: rozmaryn, pietruszka, koperek, sól himalajska, kurkuma. Pora kroimy i blanszujemy na oleju sezamowym z odrobina kurkumy i soli. Wszystkie składniki farszu mieszamy i wykładamy na cukinie. Piekarnik do 180 stopni, pieczemy ok 30 minut pilnując by nie spalić wierzchu.
2. Dania z dyni Hokkaido
Może być dowolna dynia. Myjemy, wydrążmy, suszymy sobie pestki do łuskania. Wnętrze wysypujemy miksem przypraw: rozmaryn, tymianek, majeranek, sól himalajska, przeróżne. Dodaj odrobinę masła Ghee (w wersji wegetariańskiej), albo polej odrobina oleju sezamowego (wersja wegańska), robię obydwa warianty.
Masło Ghee w Ajurwedzie
Ghee to oczyszczone z zanieczyszczeń masło, czysty tłuszcze zwierzęcy, o żywo żółtym kolorze (inaczej masło klarowane). Jest gęste i ma dużo dobrych właściwości. Idealnie nadaje się do smażenia potraw. W Ajurwedzie tłuszcz oznacza miłość i jest podstawowym składnikiem w rytuałach oczyszczania. Miłość to dobre nawilżenie tkanek, sytość, zadowolenie, uczucie bezpieczeństwa, zdrowa i lśniąca skóra. A Ajurwedzie Ghee jest naturalnym afrodyzjakiem poprawiającym płodność. Jest oleiste więc równoważy nadmiar Pitta i Vata. Dla nadmiaru Kapha, jego zwiększona ilość w diecie, będzie obciążeniem. Zwykle spożywa się je z ciepłymi napojami (np. dodaje do mleka roślinnego z odrobina kurkumy w celach rozgrzewania organizmu jesienią i zimą), albo z przyprawami, które są lepiej wchłaniane i przyswajane przez nasze organizmy. W mojej kuchni mam zawsze Ghee pod ręką.
3. Pieczone bataty i ziemniaczki
Ziemniaki myjemy, przekrajamy na połówki, zasypujemy dowolna mieszanka przypraw. ja stosuje zwykle rozmaryn, majeranek, sól himalajską, ale też specjalna mieszankę Garam Masala: gałka muszkatołowa, czarny pieprze, cynamon, cayene, kardamon, goździki, koper włoski,kolendra,kminek. Ja nie mogę spożywać cayene, więc często robiąc Garam masala sama, zamieniam go na kurkumę. Na wierzch dodajemy odrobinę masła klarowanego Ghee. Piekarnik na 180 stopni i wstaw na 30-45 minut. Pilnuj by się nie przypaliły. Muszą być miękkie wewnątrz.
4. Zdrowa zielona sałatka na lunch
Sałata rzymska, rzodkiewki, pomidor, pestki słonecznika, wszystko polane olejem konopnym na zimno tłoczonym. Jemy z kanapkami, z tofu, sejtanem, fasolą, z wegańskimi produktami zawierającymi dużą ilość białka. A to na lunch, albo obiad, Śniadanie czy nawet kolację.
5. Rozgrzewające dodatki do herbat i napojów ziołowych
Moje przyprawy, które są "must have" w kuchni ajurwedyjskiej:
- kardamon - ziarna - do każdego napoju: czekolady pitnej, herbat czarnych, ziołowych, zielonych i owocowych;
- cynamon - kora albo zmielony - robię z niego wodę cynamonową (przepis później);
- kurkuma - korzeń lub zmielona - dodaje do kurkumowego, rozgrzewającego latte, mleka, ale również do większości potraw spożywanych na ciepło;
- goździki - silnie rozgrzewają - do herbat malinowych i ziołowych;
- anyż gwiazdkowy - doskonały do czarnej herbaty
To taki, podstawowy zestaw przypraw, który warto mieć zawsze pod ręką. Kurkumę dodajemy nawet do gorącej czekolady. Z kurkumą, która ma nieocenione właściwości rozgrzewające, spożywa się większość napojów oraz dań, zwłaszcza jesienią w procesie wspomagania odporności organizmów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz